Sindicatul Valahia a fost înființat în anul 1990 și activează în societăți comerciale și instituții publice din județul Dâmbovița, din diferite sectoare de activitate, apărând interesele a peste 1700 de membrii de sindicat, salariați în companiile din industria metalurgică, industria electrotehnică, industria chimică, industria constructoare de mașini, industria de prelucrare a lemnului precum și din sfera serviciilor publice (transport local și asistența socială).

Sindicatul Valahia a luat ființă ca o expresie a libertății de asociere și de  exprimare, a democrației și a respectului față de valorile umane și sociale. În cei peste 30 de ani de existență, Sindicatul Valahia a negociat peste 40 de Contracte Colective de Muncă la nivelul unităților în care este reprezentativ, aducând astfel îmbunătățiri semnificative condițiilor de muncă, protecție socială, salarizare  și respectarea drepturilor lucrătorilor.

Avem o relație de dialog social permanent  cu managementul din companiile multinaționale sau românești unde activăm, în scopul îmbunătățirii calității relațiilor de muncă și a drepturilor salariaților.

Angrenați în realitatea zilnică a relațiilor de muncă, ne este ușor să identificăm problemele salariaților, să cunoaștem nevoia reală de formare profesională existentă pe piața forței de muncă și să intervenim eficient.

Sindicatul Valahia a desfașurat o serie de campanii și acțiuni sociale, a organizat conferințe, seminarii și cursuri de formare profesională  pentru membrii de sindicat. Finanțările au fost în general din surse proprii, de la angajatori sau de la organizațiile sindicale internaționale.

Sindicatul Valahia este furnizor de formare profesională autorizat pentru programul Competențe Antreprenoriale și este în curs de autorizare pentru meseriile – mecanic utilaje, inspector SSM, pădurar și tâmplar.